петак, 12. јун 2015.

ZAKON SE KRŠI A NADLEŽNI ĆUTE!

Od pet zahteva za pristup informacijama od javnog značaja upućenih JP „Direkcija za izgradnju i urbanizam opštine Dimitrovgrad“ Udruženju „Pirgos“ odgovoreno je samo na dva. Međutim, od ovog javnog preduzeća nije dobijen nijedan od dokumenata koji su zatraženi na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. U jednom od ova dva odgovora „Direkcija“ Dimitrovgrad nas upućuje da podatke koji su nam potrebni potražimo na Portalu javnih nabavki, iako je samo Konkursna dokumentacija, dakle samo jedan dokument od 12 zatraženih zahtevom, objavljen na ovom sajtu.

Zahvaljujući informacijama objavljenim na Portalu javnih nabavki, analizirali smo realizovane javne nabavke ovog preduzeća u 2014, ali je naša analiza bila ograničena na tri dokumenta koja se objavljuju na Portalu – Poziv za podnošenje ponuda, Konkursna dokumentacija i Obaveštenje o zaključenom ugovoru odnosno o obustavljenom postupku. Pritom smo uočili nepoštovanje jednog od osnovnih načela Zakona o javnim nabavkama – načelo obezbeđivanja konkurencije o čemu smo pisali u uvodnoj priči pod naslovom Dimitrovgrad – ponude ispod granice zakona koja se može pročitati na  linku 
http://direkcijadimitrovgrad.blogspot.com/

Analizirajući dokumentaciju dostupnu na Portalu uočili smo potencijalne nepravilnosti u vezi sa određenim javnim nabavkama. Nepoštovanje Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja od strane ovog preduzeća nepostupanjem po primljenim zahtevima onemogućilo je dalji monitoring sprovedenih javnih nabavki.

Нема коментара:

Постави коментар